Probiotikumok: az L. fermentum javítja a magas zsírtartalmú étrend által kiváltott elhízást

2021. május
Szerző Sandra Rühle, M.Sc. táplálkozástudományi doktorandusz.

Az emberi bélmikrobióta és az elhízás vagy az elhízással összefüggő betegségek kialakulása közötti összefüggés néhány éve egyre jobban a tudományos figyelem középpontjába került. A bélmikrobióta elhízás okozta egyensúlyhiánya fokozott bélpermeabilitással, azaz a bélnyálkahártya fokozott áteresztőképességével, valamint a szervezetben megnövekedett szisztémás gyulladással jár együtt. A bélmikrobióta modulációja e patogén mechanizmusok javulásához vezethet. A Lactobacillus fermentum CECT5716 (nemrégiben Limosilactobacillus fermentumra átnevezett) probiotikus törzs, amelyről már kimutatták, hogy a vastagbélgyulladás és a magas vérnyomás modelljeiben pozitív hatást fejt ki, ígéretes megközelítést kínál.

Vizsgálati terv:
A hím egereket három csoportra osztották és tizenegy héten keresztül különböző étrenddel etették őket (csoportonként n=10):

  • standard étrend (13% kalória zsírból, 20% kalória fehérjéből és 67% kalória szénhidrátból)
  • magas zsírtartalmú étrend (59% kalória zsírból, 13% kalória fehérjéből és 28% kalória szénhidrátból)
  • magas zsírtartalmú étrend és 5x108 CFU L. fermentum CECT5716

 

Eredmények:
L. fermentum adása a HFD-vel táplált egereknek szignifikánsan alacsonyabb súlygyarapodást és kisebb zsírdepókat eredményezett a HFD-vel táplált egerekhez képest, amelyek nem kaptak probiotikus kiegészítést. Ez glükóz- és lipidanyagcseréjük javulásával is együtt járt. Az L. fermentum a HFD-vel táplált egerekben lecsökkentette a pro-inflammatorikus mediátorok expresszióját, valamint szabályozta az adiponektint szabályozó kulcsfontosságú transzkripciós faktorok expresszióját.

Következtetés: Figyelembe véve az in vivo vizsgálat korlátait, az L. fermentum CECT5716 probiotikus törzs nagyon ígéretes pozitív hatást mutat a magas zsírtartalmú étrenddel kiváltott elhízásra. Az L. fermentum adása elhízásellenes hatásokat eredményezett, amelyek magukban foglalták a csökkent bél endothelialis diszfunkciót és a bél mikrobióta egyensúlytalanságának (diszbiózis) csökkenését. 

Forrás:
[1] Jose Alberto Molina-Tijeras et al., Lactobacillus fermentum CECT5716 ameliorates high fat diet-induced obesity in mice through modulation of gut microbiota dysbiosis, Pharmacological Research, (2020) doi:https://doi.org/10.1016/j.phrs.2021.105471

Ide kattintva tudjon meg többet a HiPP BIO COMBIOTIK® tápszerekről, melyek szintén L. fermentumot tartalmaznak.