1-es típusú cukorbetegség: Félautomata inzulin pumpák javítják a glikémiás kontrollt

2022. június
Szerző: Prof. J. Spranger, Mainzi Egyetem Gyermekgyógyászati Tanszék

Az automatizált inzulin pumpák, azaz a glükóz koncentrációjával szabályozott inzulin pumpák célja a glükóz anyagcseréjének javítása. Egy multicentrikus tanulmányban 121, 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő serdülőt randomizáltak két csoportra: 63 résztvevő (intervenciós csoport) automatizált pumpát kapott, míg 55 résztvevő (kontrollcsoport) továbbra is a hagyományos terápiát folytatta többszöri egyes injekciókkal vagy folyamatos szubkután inzulininfúzióval [1]. A tanulmány végén az volt a cél, hogy összehasonlítsák az időszakos glükóztartományon belül eltöltött időszak százalékát.

Eredmények: A hibrid pumpákkal az időtartományban eltöltött idő 6 hónapon belül átlagosan 53,1%-ról 62,5%-ra növekedett, míg a kontrollcsoportban a javulás kisebb volt, 54,6%-ról 56,1%-ra nőtt. Az automatizált pumpák használatának eredményeként napi 1,6 órát tartózkodtak a célzott glükóztartományban.

Hipoglikémia kevésbé gyakran fordult elő hibrid pumpákkal (heti 1,1 vs. 2,1). A HbA1c szintek mindkét csoportban egyformán javultak (-0,3% vs. -0,1%), az életminőségre vonatkozó mérési értékek nem változtak.

Megjegyzés: A félautomata szabályozó pumpák már évek óta elérhetők a piacon, de használatuk viszonylag nagy időráfordítást igényelnek. A betegeknek továbbra is számolniuk és írniuk kell a szénhidrátbevitelüket - innen ered a "hibrid" elnevezés [2]. A tanulmány érdekes eredménye volt a metabolikus paraméterek javulása a kontrollcsoport esetében, azaz azoknál a betegeknél, akiket szorosan monitoroztak a vizsgálati időszak alatt.

Források:

[1] Abraham MB, de Bock M, Smith GJ, et al. Effect of a hybrid closed-loop system on glycemic and psychosocial outcomes in children and adolescents with type 1 diabetes: a randomized clinical trial. JAMA pediatrics. 2021 Dec 1;175(12):1227-35.

[2] Messer LH, Berget C, Vigers T, et al. Real world hybrid closed‐loop discontinuation: predictors and perceptions of youth discontinuing the 670G system in the first 6 months. Pediatric diabetes. 2020 Mar;21(2):319-27.