Bőrápolás atópiás dermatitisz esetén

Szakértői interjú

Dr. med. Christina Schnopp-pal, a Clinic and Polyclinic for Dermatology and Allergology Biederstein, Technical University of Munich oktatójával

Hogyan kell ápolni a nagyon érzékeny bőrt, amely hajlamos az atópiás dermatitisre?

Az atópiás dermatitisre hajlamos bőr általában szárazabb és érzékenyebb a környezeti tényezőkre. Ez a megnövekedett érzékenység örökletes és egész életen át tartó állapot, melynek súlyossága változó lehet.
Az irritáló hatások elkerülésével és a bőr rendszeres hidratálásával azonban javítható a bőr szerkezete, így az kevésbé lesz hajlamos a kiszáradásra és a gyulladásra.
Az atópiás dermatitis enyhe eseteiben gyakran elegendő naponta egyszer vagy kétszer hidratálni egy szokásos bőrápoló krém használatával, hogy a tüneteket teljesen megelőzzük. Az olajfürdők ezt remekül kiegészítik, emellett elengedhetetlen a fürdés utáni hidratálás is.

Mire kell figyelni a bőrápoló termékek kiválasztásakor?

Az atópiás dermatitis kitörését tapasztaló bőr kezelésére szolgáló bőrápoló termékek kiválasztása számos különböző tényezőtől függ és egyéni tényezők is befolyásolják.
Az egyik legfontosabb döntő tényező a bőr állapota (nagyon száraz, mérsékelten száraz vagy már gyulladt bőr), de a gyermek életkora és az évszak is számít. A termék illatával és könnyű felvitelével vagy felszívódásával kapcsolatos további személyes preferenciákat is figyelembe kell venni, mert még a legjobb bőrápoló krém sem fog működni, ha nem szívesen használjuk.

Lehetséges hagyományos termékeket is használni?

Sok olyan betegnek, akinek a bőre hajlamos az atópiás dermatitisre vagy csak enyhe formában tapasztalja, nem feltétlenül van szüksége speciális ápolási termékekre/gyógyszertári termékekre, amelyeket kifejezetten atópiás dermatitisre terveztek. Ezek a termékek gyakran nagyon drágák és a költségeket általában nem térítik meg az egészségbiztosítási rendszerek. A kereskedelemben kapható termékek költsége magas lehet. A termék tolerálhatóságát bőrgyógyászatilag tesztelni kell. Arra is fontos ügyelni, hogy ne tartalmazzanak olyan anyagokat, amelyek megzavarják a bőr védőrétegét, amit a bőr külső rétege képez (barrier funkció).

A nagyon száraz bőrre készült termékek általában zsírosabbak és sűrűbbek, a normál bőrre készült termékekhez képest. Az alacsony lipidtartalmú testápolók még szárazabbá tehetik a bőrt!
Ideális esetben a bőrápoló termékek nem tartalmazhatnak olyan anyagokat, amelyek gyakran allergiát váltanak ki.
A pelenka területe: A tapasztalatok azt mutatják, hogy a pelenkák belsejében lévő meleg és nedves környezet pozitív hatással van a bőrre. A főként pelenkaterületre használt bőrápoló termékek, mint a pelenkakiütéses krémek vagy nedves törlőkendők, alig okoznak irritációt.

Mi a helyzet az atópiás dermatitises gyermekek kezelési módszereivel?

A hidratáló krém rendszeres alkalmazása az egyik legfontosabb kezelés az atópiás dermatitisben szenvedő gyermekek számára. Ha a bőr a következetes bőrápolási rutin betartása ellenére begyullad, helyi kezelés javasolt. Modern kortizol krémekkel vagy helyi kalcineurin-gátlókkal segíthetjük elnyomni a gyulladást és csillapítani az ebből eredő viszketést. A gyulladáscsökkentő krémekkel való kezelést nem szabad túl sokáig halogatni, mivel a viszketés automatikusan vakarózáshoz vezet, ami viszont tovább súlyosbítja a gyulladást és lehetővé teszi a baktériumok bejutását és elszaporodást a bőrben, tovább rontva az állapotot.
Ha azonban a bőr állapota javul, hamarosan vissza kell térni a szokásos bőrápolási rutinhoz.

Néha az is segít, ha vastag réteg krémet viszünk fel az érintett területre és nedves kötéssel fedjük le, hogy a viszketést csillapítsa és a bőr ismét sima legyen.
E külső kezelési intézkedések mellett nagyon fontos az egyéni kockázati tényezők azonosítása és lehetőség szerint elkerülése is, amelyek fellángolást válthatnak ki. Úgy mint például:

  • irritáló anyagok, például durva szövetből készült ruházat vagy klórozott víz
  • pozitív és negatív stressz
  • fertőzések vagy allergének, például poratka vagy macskaszőr

Ezen kiváltó okok egy része könnyen elkerülhető, míg mások nem. Sok esetben azonban nem világos, hogy valójában mi okozza a fellángolást.

Köszönjük szépen Dr. Schnopp-nak az interjút!