Az antibiotikumok nem csökkentik az influenzafertőzés súlyosságát és időtartamát

2021. szeptember
Szerző Prof. J. Spranger, Mainzi Egyetemi Gyermekgyógyászati Klinika

A felső légutak akut fertőzései - azaz a megfázás, influenzaszerű fertőzések - általában vírusos eredetűek, de akut jellegük miatt és a bakteriális szuperinfekciók megelőzése érdekében gyakran antibiotikummal kezelik őket. Az azonnali antibiotikum-felírás és az antibiotikum-mentesség közötti középutat az antibiotikum késleltetett felírása jelenti. Azaz az antibiotikum adása csak akkor szükséges, ha a gyermek állapota, egészségi állapota és láza egy adott időn belül nem javul.

Egy prospektív vizsgálatban 435 akut légúti fertőzésben szenvedő, ambulánsan kezelt gyermeket randomizáltak három egyenlő méretű csoportba:

1. azonnali antibiotikum felírása

2. antibiotikum felírása nélkül

3. késleltetett antibiotikum felírása [1].

A 3. csoportban a szülőknek azt mondták, hogy adjanak antibiotikumot, ha gyermekük láza egy nap után >39 °C, vagy 2 nap után >38 °C volt, és ha a tünetek 4 nap (középfülgyulladás esetén), 7 nap (torokgyulladás esetén), 15 nap (orrmelléküreggyulladás esetén) vagy 20 nap (hörghurut esetén) után is fennálltak. Az adott várakozási időt a betegség természetes lefolyása alapján részletesen elmagyarázták a szülőknek.

Eredmények: A 3 csoport összehasonlítása azt mutatta, hogy a fertőzések időtartama és súlyossága azonos volt. Csak a láz és a szubjektív közérzet javult valamivel gyorsabban az antibiotikumok azonnali beadása esetén (1. csoport). Általában az antibiotikummal kezelt gyermekeknek több gyomor-bélrendszeri panaszuk volt, mint az antibiotikum nélkül légúti fertőzésen átesett gyermekeknek.

Megjegyzés: Az átfogó tanulmány összességében megfontolt antibiotikum-kezelést javasol vírusos fertőzések esetén. A tanulmány módszertanában érdekes, hogy a bizonyos gyulladások elleni antibiotikumok előírt várakozási idejét és kritériumait (3. csoport) a betegségek természetes lefolyásáról szóló statisztikák alapján állították össze. Azonban az egyedi körülményektől függ, hogy például a streptococcus okozta torokgyulladás vagy a dobhártya kidudorodásával járó akut középfülgyulladás esetén azonnali antibiotikum beadása szükséges-e.

Forrás:
[1] Maas-Dalmau G, Lopez CV, Gorrotxategi P, et al. Delayed antibiotic prescription for children with respiratory infections. A randomized trial. Pediatrics 2021; 147 (3): e20201323.