Gyakran feltett kérdések a bababőr ápolásáról

Milyen gyakran fürdessem a babát? Elegendő a tiszta víz vagy használjak fürdetőt?

Milyen gyakran fürdessem a babát? Elegendő a tiszta víz vagy használjak fürdetőt? 

A csecsemőfürdetési szokások országonként eltérőek lehetnek. Magyarországon a csecsemőket hetente többször, akár minden nap fürdetik. 

A közelmúltban vizsgálták a heti kétszeri fürdetést valamint a fürdetőkesztyűvel történő mosdatást 7 napos kortól 4 héten keresztül. Mindkét esetben csak tiszta vízzel történt a tisztálkodás. A kétféle tisztálkodás között az eredmények csak kis különbséget mutattak, azonban a pelenkával fedett bőr védekezőképessége a fürdetett gyermekeknél valamivel jobbak voltak.

A fürdetésnél fontos a megfelelő víz- és szobahőmérséklet. A víz hőmérséklete kb. 36-38 °C , a fürdőszoba hőmérséklete kb. 23-25°C között legyen. Az első hónapokban a csecsemőket ne fürdessük kb. 5-7 percnél tovább. Újszülötteknél figyelembe kell venni a köldökcsonk gyógyulását. Kérjük forduljon védőnőjéhez, amennyiben tanácsra van szüksége. 

A babafürdetőkkel megkönnyítheti a tisztálkodást és megelőzheti a bőrirritációkat. A bőrt a tiszta víz is száríthatja. A babafürdetők gyengéden tisztítják a bőrt, pH-semlegesek vagy enyhén savasak, így fenntartják a bőr természetes savköpenyét, valamint nem csípik a kicsik szemét.