Európai Uniós szabályozás

Az anyatej-helyettesítő és az anyatej-kiegészítő tápszerekre szigorú jogi rendelkezések vonatkoznak az EU-ban. Az új tudományos bizonyítékok szükségessé tették a tápszerek összetételére vonatkozó meglévő rendelet felülvizsgálatát [1]. 2020 februárjától minden tápszernek meg kell felelnie az új EU-rendeletnek (2021-től a HA tápszereknek is), ezért a HiPP-nél mi is módosítottuk receptúráinkat.

Mi fog változni?

A fő különbségek az anyatej-helyettesítő és anyatej-kiegészítő tápszerek összetételében és címkézésében mutatkoznak meg. Íme egy áttekintés a főbb változásokról:

Fehérje

 • a megengedett maximális fehérjeszint csökkentése 1,8 g-ra – <2,0 g/100 kcal, az anyatejhez hasonlóan
 • L-karnitin: kötelező hozzáadása minden anyatej-helyettesítő tápszerhez

LCP zsírsavak

 • dokozahexaénsav (DHA): kötelező hozzáadása minden anyatej-helyettesítő és anyatej-kiegészítő tápszerhez
 • arachidonsav (ARA): továbbra is opcionális

Mikrotápanyagok

 • a minimális és maximális megengedett vitamin- és ásványianyag-szint módosítása

Táplálkozásra és egészségre vonatkozó állítások

 • Általános tilalom az anyatej-helyettesítő tápszerekre (kivéve a laktózt és a DHA-t)

Fehérje – a kevesebb több

A legújabb tanulmányok kimutatták, hogy a csecsemők és kisgyermekek fiziológiai szükségleteit meghaladó fehérjebevitel növeli az elhízás kockázatát az élet későbbi szakaszában. Emiatt az új rendeletben az anyatej-helyettesítő és anyatej-kiegészítő tápszerekben megengedett maximális fehérjeszint alacsonyabb a korábbinál. A megbízható tudományos adatoknak köszönhetően a csökkentett fehérjetartalmú  (<1,8 g/100 kcal) tápszerek esetében már nincs szükség alátámasztó biztonsági vizsgálatra.

 

Hosszú láncú többszörösen telítetlen zsírsavak (LCP) – a DHA kötelező

Az anyatej DHA-t és ARA-t egyaránt tartalmaz, amelyek fontosak az agy és a látás fejlődéséhez. Ezek a zsírsavak elengedhetetlenek a csecsemők számára életük első hónapjaiban, mivel szervezetük még nem képes elegendő mennyiségű LCP-t előállítani. Éppen ezért az új EU-rendelet először írja elő a DHA kötelező hozzáadását az anyatej-helyettesítő és anyatej-kiegészítő tápszerekhez. HiPP tápszerek már évek óta tartalmaznak DHA-t és ARA-t.

Az ARA továbbra sem kötelező összetevő, de opcionálisan használható. A szakértők kifejezetten támogatják a DHA és ARA hozzáadását az anyatej-helyettesítő tápszerekhez. Tanulmányok kimutatták, hogy az ezekkel a zsírsavakkal nem dúsított tápszerek szignifikánsan alacsonyabb zsírsavszintet eredményezhetnek cumisüvegből táplált csecsemőknél, mint a szoptatott csecsemőknél, mivel az anyatej természetesen tartalmaz ARA-t [2].

A HiPP BIO COMBIOTIK® sokkal többet nyújt, mint a törvény által megkövetelt minimum

Minden gyártónak meg kell felelnie a törvényi minimumkövetelményeknek, a prémium termékek azonban további opcionális összetevőket is tartalmaznak.

 • A HiPP anyatej-helyettesítő tápszereket DHA-val és ARA-val (omega-6) dúsítják, a nemzetközi szakértők ajánlása szerint [2]. Az anyatej DHA-t és ARA-t is tartalmaz, amelyek fontosak az agy és a látás fejlődéséhez.
 • Fehérjetartalom, amely az egészséges növekedés életkor-specifikus igényeihez lett igazítva.
 • Javított összzsírtartalom

A HiPP BIO COMBIOTIK® tápszerek természetes eredetű funkcionális összetevők jól bevált kombinációját tartalmazzák:

 • GOS: szerves laktózból származik
 • L. fermentum: amely az anyatejben is megtalálható
 • Kiváló HiPP biominőségben

Fontos megjegyzés: Az országspecifikus jogszabályoktól és ajánlásoktól függően a HiPP COMBIOTIK® tápszerek összetevői eltérőek lehetnek. Kérjük, a részletekért látogasson el a hipp.hu-ra.

Nem minden tápszer egyforma

Mit kérdezhet a vásárló?

Miért másképp néz ki, változott illata és/vagy íze a tápszernek?
A recept adaptálása bizonyos változásokhoz vezethet. A HiPP BIO COMBIOTIK® továbbra is könnyen oldódik, kellemes íze és illata, valamint nagyon jól tolerálható.

Miért nem szerepelnek többé bizonyos tápanyagok a csomagoláson?
Választható összetevők, mint például a prebiotikus GOS, továbbra is jelen lehetnek a termékben, de ezek már csak az összetevők listáján szerepelhetnek.

Fontos megjegyzés: A szoptatás a legjobb a csecsemők számára. A kiegyensúlyozott étrend terhesség alatt és szülés után serkenti a laktációt. Minden nőt, aki nem kíván szoptatni, tájékoztatni kell arról, hogy döntését nehéz megváltoztatni. Fontos, hogy a nők tudják, hogy a cumisüvegből való etetés és az anyatej-helyettesítő tápszerrel történő kiegészítés veszélyeztetheti szoptatási sikerüket. Az anyatej-helyettesítő tápszert csak független szakértők tanácsára szabad adni. Adjon tanácsot a nőknek a tápszer elkészítéséhez és vegye figyelembe a csomagoláson található fontos információkat és utasításokat. A tápszer nem megfelelő elkészítése káros lehet a csecsemők egészségére.

Források:

1 EFSA Opinion on the essential composition of infant and follow-on formulae. EFSA Journal 2014; 12(7): 3760
2 Koletzko B et al. Am J Clin Nutr 2019; 00: 1–7