HiPP BIO pálmaolaj – megbízható és fenntartható termelésből

A pálmaolaj a legszélesebb körben használt növényi olaj az élelmiszeriparban. A fogyasztók azonban gyakran találkoznak médiamegjelenésekkel, amelyek kiemelik a délkelet-ázsiai olajpálma-termesztés miatt a dzsungel erdőirtását. Nagyon kevesen vannak tisztában azzal a ténnyel, hogy a pálmaolaj anyatej-helyettesítő tápszerekben való felhasználásának táplálkozási okai vannak. A pálmaolaj egy nagyon fenntartható olaj is lehet, feltéve, hogy megbízható és BIO gazdálkodás keretei között állítják azt elő.

Miért használják a pálmaolajat?

 

  • Az anyatejéhez közeli zsírsavspektrum elérése érdekében az anyatej-helyettesítő tápszereket növényi olajok keverékéből készítik.
  • A pálmaolaj az egyetlen növényi olaj, amely gazdag palmitinsavban (32-57%).
  • A palmitinsav a legnagyobb mértékben előforduló telített zsírsav az anyatejben (az összes zsírsav kb. 24%-a).1, 2, 3, 4
  • Az anyatej zsírsavspektrumának legjobb reprodukálásához ésszerű palmitinsavforrásként pálmaolajat használni.
  • A közzétett kutatások 5 azt mutatják, hogy a megfelelő palmitinsavtartalom fontos a jó tolerálhatósághoz (székletparaméterek):
    - sárgásabb széklet (hasonlóan a szoptatott gyermekekéhez)
    - kevésbé vizes széklet

 Az ESPGHAN* megerősíti, hogy a pálmaolaj alkalmas anyatej-helyettesítő tápszerekben való használatra6

HiPP BIO pálmaolaj – megbízható és fenntartható termelésből

 

  • 100%-ban fenntartható forrásból.
  • A HiPP olajpálmák termesztése miatt nem irtják ki az esőerdőt. Ehelyett régi legelőkre, termőföldekre ültetik, ahol arra is ügyelünk, hogy ne monokultúrában termesszék őket.
  • A HiPP pálmaföldjein ökológiai gazdálkodás folyik és többnyire helyi kistermelők művelik.
  • HiPP pálmatermesztésünk biotanúsítvánnyal rendelkezik.

Tudta?
A pálmaolajhoz a többi olajos gyümölcshöz képest a legkevesebb föld szükséges.

Következtetés:

A pálmaolajat a HiPP BIO anyatej-helyettesítő tápszerekben használjuk, hogy az a legjobban reprodukálja az anyatej zsírsavspektrumát. A HiPP a legbiztonságosabb, kiváló minőségű BIO pálmaolajat használja, amely fenntartható forrásból származik.

Források:

1 Breastfeeding: A Guide for the Medical Profession, 8th edition. Elsevier, Saunders, Mosby, Churchill, 2016

2 Nutrition in Pediatrics: Basic Science, Clinical Applications. Volume 1, 2016

3 EFSA. The EFSA Journal 2014; 12(7):3760

4 Lee et al. „https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6232911/“ Front Pediatr. 2018; 6: 313

5 Lloyd B et al. Pediatrics 1999; 103(1):e7

6 Bronsky J et al. J Paediatr Gastroenterol Nutr 2019; Epub ahead of print

*ESPGHAN - European Society for Paediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition (Európai Gyermekgasztroenterológiai, Hepatológiai és Táplálkozási Társaság)