TermékkeresőRészletes termékkereső

Étrend 4 hónapos kortól 6 hónapos korig

Mikor kezdjük el a hozzátáplálást?

**A hozzátáplálást legkorábban 4 hónapos korban, legkésőbb 6 hónapos korban kell elkezdeni.

Az ESPGHAN ajánlása (Európai Gyermekgasztroenterológiai, Hepatológiai és Táplálkozástudományi Társaság)

Előfordul, hogy nem áll rendelkezésre elegendő anyatej és kiegészítésre van szükség. Ebben az esetben el lehet kezdeni a hozzátáplálást kb. 4-6 hónapos kortól a baba egészséges fejlődése érdekében. Vannak olyan babák is, akiknek 6 hónapos korig elegendő az anyatej és csak ezután kapnak kiegészítő táplálékot.

A hozzátáplálást a gyermek fejlettségétől függően a védőnő vagy a gyermekorvos tanácsa alapján kezdje meg.

A hozzátáplálás megkezdésénél legyen türelmes. Előfordul, hogy a baba az első kanál pépet kiköpi. Először meg kell tanulnia a pép lenyelését és hozzá kell szoknia az új ízekhez, ezért kezdetben csak néhány kanálnyi gyümölcspépet adjon a babának majd fokozatosan növelje az adagot.

Miért fontos a hozzátáplálás a babának?

Anyatejes táplálás esetén kb. 6 hónapos kor után, tápszeres táplálás esetén kb. 4 hónapos kor után az anyatej illetve a tápszer önmagában már nem fedezi a fejlődésben lévő gyermek tápanyagszükségletét. A pépes, majd később a darabos ételre való átállás erősíti a száj körüli izmokat. A változatos hozzátáplálás során a baba különböző ételeket ismer meg, amelyek hozzájárulnak az egészséges fejlődéshez.

Hogyan kezdjük el a hozzátáplálást?

Az egyes anyatejes vagy tápszeres étkezéseket a nap folyamán fokozatosan felváltja a bébiétel az elkövetkező hetek, hónapok során. Először a tízórainál vezessük be a gyümölcspépeket, majd az ebédnél a főzelékeket, majd uzsonnára gyümölcspépet vagy tejpépet adjunk, végül a vacsoránál az anyatejes vagy a tápszeres táplálást egészítsük ki főzelékkel, amennyiben a baba felébred éjszaka, mert éhes maradt a kizárólagos anyatejes vagy a tápszeres étkezést követően. A bébiételt mindig az anyatejes vagy a tápszeres étkezés megkezdése előtt adja. Reggelente a baba továbbra is csak a megszokott anyatejet vagy tápszert kapja. 

A HiPP termékekkel egyszerű a hozzátáplálás megkezdése. Elsőként gyümölcspépekkel kínáljuk a babát, lehetőleg egy összetevőset válasszunk, pl: HiPP Alma.

A HiPP Gyümölcsök:

  • kevés összetevőből készülnek, amelyek könnyen emészthetőek
  • egyes gyümölcspépek kicsi, 125 g-os kiszerelésben is kaphatók

Ideális esetben a tízórai idejében kezdjen kb. 4-6 kiskanálnyi gyümölccsel (például: HiPP Alma, Banán, Őszibarack, Sárgabarack). Ezután a baba kapja meg a szokásos anyatej vagy tápszer adagját, hogy jóllakjon. Minden nap pár kanállal többet adhat a babának a gyümölcspépből. Maradjon türelmes akkor is, ha a baba először visszautasítja az ételt. Próbálja meg a következő nap ismét. Bármilyen gyümölcsöt kezd el adni gyermekének, legalább 4 napig adja neki, ez idő alatt kiderül, tolerálja-e a szervezete. 4 nap elteltével kínálhat új gyümölcsöt.

A főzelékek a gyümölcsök mellett a hozzátáplálás fontos lépcsőfokai. Amennyiben minden jól megy a gyümölcsökkel, továbbléphet a főzelékekre, mint például a HiPP Sárgarépa, Sütőtök burgonyával termékekre. A főzelékek teljesen pépesítettek.

Ha a főzelékeket is sikerült bevezetni, akkor kb. a 3.-4. héttől be lehet vezetni a pépes állagú húsos menüket ebédre. A HiPP 5 hónapos kortól ajánlott menük széles választékban kaphatóak, amelyekkel változatos étkezést biztosíthat a babának. Amint a baba egy teljes adag HiPP húsos menüt el tud fogyasztani, úgy el lehet hagyni a déli anyatejes vagy tápszeres étkezést.

Tipp: Csak annyi bébiételt melegítsen meg, amennyit a baba előreláthatóan meg fog enni. A fel nem melegített ételt visszazárva tárolja hűtőszekrényben és a felbontástól számítva termékcsoporttól függően 1-2 napon belül használja fel.

A bébiételeket melegítheti vízfürdőben vagy mikrohullámú sütőben is.

Fontos! Amennyiben mikrohullámú sütőt használ, kérjük tartsa be a gyártó használati utasításait.

Mielőtt a bébiételt megmelegíti, csavarja le a kupakot és takarja le az üveg tetejét. Melegítés után alaposan keverje meg az ételt, hogy egyenletes hőfokú legyen. Az üveg sérülésének elkerülése érdekében használjon műanyag kanalat. Mielőtt elkezdi az etetést, ellenőrizze a hőmérsékletet!