TermékkeresőRészletes termékkereső

Étrend 4 hónapos kortól 6 hónapos korig

Mikor kezdjük el a hozzátáplálást?

*Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1 éves korig vagy tovább ajánlja a szoptatást. Amennyiben nem áll rendelkezésre elegendő mennyiségű anyatej és kiegészítésre van szükség, kérjük egyeztessen gyermekorvosával az életkornak megfelelő tápszer adásáról.

**A hozzátáplálást legkorábban 4 hónapos korban, legkésőbb 6 hónapos korban kell elkezdeni.

Az ESPGHAN ajánlása (Európai Gyermekgasztroenterológiai, Hepatológiai és Táplálkozástudományi Társaság)

Előfordul, hogy nem áll rendelkezésre elegendő anyatej és kiegészítésre van szükség. Ebben az esetben el lehet kezdeni a hozzátáplálást kb. 4-6 hónapos kortól a baba egészséges fejlődése érdekében. Vannak olyan babák is, akiknek 6 hónapos korig elegendő az anyatej és csak ezután kapnak kiegészítő táplálékot.

A hozzátáplálást a gyermek fejlettségétől függően a védőnő vagy a gyermekorvos tanácsa alapján kezdje meg.

A hozzátáplálás megkezdésénél legyen türelmes. Előfordul, hogy a baba az első kanál pépet kiköpi. Először meg kell tanulnia a pép lenyelését és hozzá kell szoknia az új ízekhez, ezért kezdetben csak néhány kanálnyi gyümölcspépet adjon a babának majd fokozatosan növelje az adagot.

 

Miért fontos a hozzátáplálás a babának?

Anyatejes táplálás esetén kb. 6 hónapos kor után, tápszeres táplálás esetén kb. 4 hónapos kor után az anyatej illetve a tápszer önmagában már nem fedezi a fejlődésben lévő gyermek tápanyagszükségletét. A pépes, majd később a darabos ételre való átállás erősíti a száj körüli izmokat. A változatos hozzátáplálás során a baba különböző ételeket ismer meg, amelyek hozzájárulnak az egészséges fejlődéshez.

 

Hogyan kezdjük el a hozzátáplálást?

Az egyes anyatejes/tápszeres étkezéseket a nap folyamán fokozatosan felváltja a bébiétel az elkövetkező hetek, hónapok során. A gyümölcsök (gyümölcslé majd gyümölcspép) bevezetéséhez a délelőtti órák a legalkalmasabbak az anyatejes táplálás előtt, majd folytassuk a déli órákban, később uzsonnára is kaphat a baba gyümölcsöt. Reggelire és vacsorára a baba továbbra is a megszokott anyatejet/tápszert kapja.

A HiPP-pel különösen egyszerű a hozzátáplálás megkezdése. A szilárd ételek közül elsőként lehetőleg az egy összetevős gyümölcspépeket válasszuk, pl: HiPP Alma.

A HiPP Gyümölcsök:

  • csupán kevés összetevőből készülnek, amelyek könnyen emészthetők
  • kicsi, 125 grammos kiszerelésben is kaphatók

1. lépés: tízórai

Ideális esetben délelőtt kezdjen 4-6 kiskanálnyi gyümölccsel (például: HiPP Alma, Banán, Őszibarack, Sárgabarack). Ezután a baba kapja meg a szokásos anyatej vagy tápszer adagját, hogy jóllakjon. Minden nap pár kanállal többet adhat a babának a gyümölcspépből. Maradjon türelmes akkor is, ha a baba először visszautasítja az ételt. Próbálja meg a következő nap ismét. Bármilyen gyümölcsöt kezd el adni gyermekének, legalább 4 napig adja neki, ez idő alatt kiderül, tolerálja-e a szervezete. 4 nap elteltével kínálhat új gyümölcsöt.

A főzelékek a gyümölcsök mellett a hozzátáplálás fontos lépcsőfokai. Amennyiben minden jól megy a gyümölcsökkel, továbbléphet a főzelékekre, mint például a HiPP Sárgarépa, a Sütőtök burgonyával vagy a Burgonya brokkolival termékekre. A főzelékek teljesen pépesítettek. Ha a baba a gyümölcspépeket már rendszeresen fogyasztja, a főzelékeket bevezetheti a déli étkezésnél az anyatejes táplálás kiegészítéseként. 

Tipp: Csak annyi bébiételt melegítsen meg, amennyit babája előreláthatólag meg fog enni. A fel nem melegített felhasználatlan mennyiséget visszazárva tárolja hűtőszekrényben és a felbontástól számítva termékcsoporttól függően 1-2- 3 napon belül használja fel.

Fontos! Amennyiben mikrohullámú sütőt használ: csavarja le a kupakot és takarja le az üveg tetejét. Melegítés után alaposan keverje meg az ételt, mivel a mikrohullámú sütőben az ételek kívülről befele melegednek fel és az étel egyenlőtlenül meleg lehet. Úgynevezett forró pontok képződhetnek. Az üveg sérülésének elkerülése érdekében használjon műanyag kanalat. Etetés előtt ellenőrizze a hőmérsékletet.