Gyakran feltett kérdések a bőrgyógyásznál


 • 1. kérdés

  Miért különleges a bababőr? Használhatok bármilyen bőrápoló terméket vagy a bababőrnek speciális termékekre van szüksége?

  Az újszülöttek bőre, főként a szaruréteg vékonyabb mint a felnőtteké, így kevésbé hatékony védelmet nyújt a külső hatásokkal szemben. A babák bőrsejtjei kisebbek és gyorsabban osztódnak. A verejték- és a faggyúmirigyek még fejletlenek és testfelületük a testsúlyukhoz képest nagyobb, ezért a babák hőszabályozása még nem megfelelő (könnyen kihűlnek), és kevesebb a bőrön található faggyúréteg. A savköpeny nem alakult még ki teljesen, ezért a baba bőre kevésbé védett a baktériumokkal, fertőzésekkel szemben.

  A bababőr áteresztőképessége nagyobb. A transzepidermális vízveszteség (a bőr vízáteresztő képessége) az első életévben jelentősen változik. A bőr az első életévben kevésbé "tömör", védekezőképessége 1 éves korig alakul ki.

  A felnőttekhez képest a babák bőre több nedvességet képes felszívni kevesebb idő alatt, de gyorsabban is veszít nedvességtartalmából. Ennek az az oka, hogy az 1 éves kor alatti gyermekek bőrének felső hámrétege kevésbé hatékonyan képes megtartani a nedvességet.

  Az első napokban a baba bőrének hozzá kell szoknia a száraz környezethez. Az újszülötteken magzatmáz található. A magzatmáz egy olyan védőréteg, amely lehámlott bőrsejtekből és a faggyúmirigyek olajos váladékából áll.  A második héttől kezdve a felső hámréteg víztartalma megnő.

  Az újszülött bőrének pH-értéke semleges, ez az első napokban csökkenni kezd, de nem éri el teljesen a felnőtt bőr pH-értékét. A magasabb pH-érték kedvezőtlenül befolyásolja a bőrvédő enzimek működését, ez irritációt okozhat, főként a pelenkával fedett területen.

  Emiatt a babáknak ajánlott termékek összetételénél figyelembe kell venni az érzékeny bőr igényeit, mivel a bőr áteresztőképessége nagyobb és a testfelületük aránya nagyobb a testsúlyukhoz képest, mint a felnőttek esetében. A termékeknek olyan összetevőket kell tartalmazniuk, amelyek nem károsítják a bőr védőrétegét valamint nem akadályozzák a fejlődését (például a pH-érték változása, vagy a bőr faggyúrétegének eltávolítása). A hagyományos (lúgos) szappanok leoldják a bőrvédő faggyúréteget, ezért nem ajánlottak a babáknak.


 • 2. kérdés

  Milyen gyakran fürdessem a babát? Elegendő a tiszta víz vagy használjak fürdetőt? 

  A csecsemőfürdetési szokások országonként eltérőek lehetnek. Magyarországon a csecsemőket hetente többször, akár minden nap fürdetik. 

  A közelmúltban vizsgálták a heti kétszeri fürdetést valamint a fürdetőkesztyűvel történő mosdatást 7 napos kortól 4 héten keresztül. Mindkét esetben csak tiszta vízzel történt a tisztálkodás. A kétféle tisztálkodás között az eredmények csak kis különbséget mutattak, azonban a pelenkával fedett bőr védekezőképessége a fürdetett gyermekeknél valamivel jobbak voltak.

  A fürdetésnél fontos a megfelelő víz- és szobahőmérséklet. A víz hőmérséklete kb. 36-38 °C , a fürdőszoba hőmérséklete kb. 23-25°C között legyen. Az első hónapokban a csecsemőket ne fürdessük kb. 5-7 percnél tovább. Újszülötteknél figyelembe kell venni a köldökcsonk gyógyulását. Kérjük forduljon védőnőjéhez, amennyiben tanácsra van szüksége. 

  A babafürdetőkkel megkönnyítheti a tisztálkodást és megelőzheti a bőrirritációkat. A bőrt a tiszta víz is száríthatja. A babafürdetők gyengéden tisztítják a bőrt, pH-semlegesek vagy enyhén savasak, így fenntartják a bőr természetes savköpenyét, valamint nem csípik a kicsik szemét.


 • 3. kérdés

  Mikor krémezzem be a babát? Milyen krémeket használjak (pelenkacsere, séta esetén és fürdetés után)?

  A babák krémezéséhez általános ajánlást adni nehéz, mivel a legtöbb gyermeknél nem szükséges a rendszeres krémezés. A száraz bőrű gyermekeknél a rendszeres krémezés javíthatja a bőr védekezőképességét. Egy amerikai kísérleti tanulmány szerint ennek segítségével az atópiás dermatitisz kialakulásának kockázata csökkenhet az erre hajlamos gyerekeknél.

  Emellett az ápolókrém használata száraz levegő (télen, fűtési időszakban) vagy gyakori fürdetés esetén valamint bizonyos testrészeken, például a száj környékén és a kézfejeken előnyös lehet.

  Bőrtípustól függetlenül az arcot hidegben magas zsírtartalmú krémmel ajánlott védeni.

  Nyáron fényvédő krém használata javasolt. A babákat ne tegye ki közvetlen napfénynek és használjon megfelelő ruházatot. 

  A pelenkával fedett területen a védőkrém rendszeres használata javasolt, mert segít a pelenkakiütés megelőzésében.


 • 4. kérdés

  Hogyan előzhető meg a popsi kisebesedése?

  A legfontosabbak a gyakori pelenkacsere, a szennyeződés (széklet) letörlése és a pelenkával fedett terület szárazra törlése az új pelenka felhelyezése előtt. Amennyiben lehetséges, időnként hagyja a babát pelenka nélkül is rugdalózni. Enyhe kipirosodás esetén segítenek a védőkrémek, amelyek többnyire cinket tartalmaznak és megvédik a bőrt a további irritációtól. 

  Ha a pelenkakiütés súlyosabb, azaz a bőr élénk vörös színű és gyulladások láthatóak a baba hasán és combján, kérjük forduljon gyermekorvosához vagy bőrgyógyászhoz, aki megfelelő kenőcsöt vagy gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő hatóanyagú készítményeket ajánl.


 • 5. kérdés

  Honnan ismerem fel, ha túl száraz a gyermekem bőre? Honnan ismerem fel az atópiás dermatitiszt? Mit tehetek?

  A száraz bőr a csecsemőknél gyakran már az arcon is felismerhető. A bőr a megszokottnál durvább tapintású és hámlik. Előfordul, hogy a baba egész testén hasonló tünetek figyelhetők meg, a pelenkával fedett terület kivételével. Az atópiás dermatitisz csecsemőkorban többnyire az arcon alakul ki elsőként.

  A rendszeres krémezés és a rehidratáló olajjal történő fürdetés segít a bőrnek, hogy több nedvességet és zsírt tudjon felvenni. Ügyeljen arra, hogy az olajos fürdetés után a csecsemők bőre csúszóssá válik, így nehezebb őket tartani!

  Irritálhat a gyapjúruházat, a ruhacímkék vagy a varrások valamint a klóros víz is, ezeket ajánlott elkerülni.

  Amennyiben gyermeke vakarja a bőrét vagy rosszul alszik, kérjük forduljon gyermekorvosához, védőnőjéhez!