Cink: az enzimek alkotóeleme

Miért olyan fontos a cink?

Az emberi szervezetnek kis mennyiségű cinkre van szüksége (kb. 2 g), amely azonban nélkülözhetetlen a megfelelő anyagcsere-működéshez. 

A cink fő funkciója az enzimek aktiválása. Az enzimek több, mint 70 %-ában létfontosságú a cink. A szervezetben lévő enzimek olyanok, mint a katalizátorok, azaz gyorsítják a szervezetben lejátszódó kémiai folyamatok sebességét.

Az immunrendszerre gyakorolt pozitív hatása abból is felismerhető, hogy elősegíti a sebgyógyulást. Emellett az inzulinhormon alkotóeleme, stabilizálja a sejtfalakat, valamint az egészséges bőr és a haj fenntartásához is elengedhetetlen. 

A cink forrásai

A várandósoknak naponta 10 mg cinkre van szükségük, a szoptató kismamáknak 12 mg-ra. A marhahús, a máj, a borsó, a zab és a búza fogyasztása javasolt a kismamáknak.  

Hiánytünetek

Hiánytünetek lehetnek például a lassú sebgyógyulás, a várandós kismamáknál az ízérzékelés és a szaglás zavarai. A cink a magzat fejlődéséhez is fontos, ezért a várandósság alatt javasolt cinkben gazdag ételeket fogyasztani.