• HiPP BIO

    A bio manapság már trend.  A biominőség valóban garancia az egészséges táplálkozásra? A csokoládétól a burgonyasziromig bármilyen termék lehet biominőségű, amennyiben megfelel az előírásoknak.

    Ezért tartja fontosnak Prof. Dr. Claus Hipp, aki Németországban úttörő a biogazdálkodás terén, hogy elmagyarázza a különbséget a standard bio és a HiPP biominőség között. 

Saját biologójuk van. Miért?

Saját biologójuk van. Miért?

Claus Hipp: Először is a régóta fennálló tradíció miatt. Már 60 évvel ezelőtt elkezdtünk foglalkozni a biogazdálkodással. Akkoriban a biogazdálkodás még nem volt elterjedt. Árral szemben úsztunk, a biogazdálkodást meggyőződésből indítottuk el. Ezzel a bébiételek gyártásában új minőségi normát állítottunk fel. Ezek a minőségi követelmények a termőföld kiválasztására, a termesztésre és a feldolgozásra, valamint minden egyes HiPP termékre érvényesek. 

Azonban az EU biologó is biominőséget jelent, nem?

Azonban az EU biologó is biominőséget jelent, nem?

Claus Hipp: Természetesen. Az EU biorendelet  jó dolog. Megtiltják a vegyi-szintetikus permetszerek és a műtrágyák, a géntechnika, a mesterséges színezőanyagok és tartósítószerek, aromák és ízfokozók használatát.

Ennek tudatában nem felesleges saját biologóhoz ragaszkodni?

Ennek tudatában nem felesleges saját biologóhoz ragaszkodni?

Claus Hipp: Egyáltalán nem. A standard biologó jó és fontos. Ugyanakkor a termesztésen kívül az érintett biotermékek minőségét nem szabályozza. A levegőből, a termőföldből és a szomszédos területekről származó káros anyagok szennyezhetik a termesztett gyümölcsöket, zöldségeket vagy a gabonát. Ennek megfelelően az előírások nagyon csekély mennyiségű növényvédő szert engedélyeznek a bébiételekben. Ez a HiPP-nél nem így van. Jelentősen alacsonyabb értékekre törekszünk, mint amit az előírások megengednek: ez azt jelenti, hogy ezeket a szermaradványokat nem engedjük meg, ennek érdekében teljes körű minőség-ellenőrzést végzünk magas technikai színvonalon. Csak a kifogástalan bioalapanyagok kerülnek az üvegekbe majd kapják meg a biologót. 

A HiPP biologó tehát a legmagasabb szintű tisztaságot jelképezi? Hogyan lehetséges ezt manapság megvalósítani?

A HiPP biologó tehát a legmagasabb szintű tisztaságot jelképezi? Hogyan lehetséges ezt manapság megvalósítani?

Claus Hipp: Először talajvizsgálatokkal ellenőrizzük, hogy az adott terület egyáltalán szóba jöhet-e. Sok évvel ezelőtt kizárólagos szerződést kötöttünk az egyes zöldségfajták számára legmegfelelőbb termőterületekre. Évtizedeken keresztül szereztünk ismereteket arról, hogyan kell működtetni a vetésforgót. A termesztés folyamán végig támogatjuk a gazdákat és szorosan együttműködünk velük. Később, a beszállításnál csak akkor vesszük át a nyersanyagot, ha az a laborvizsgálataink alapján a szigorú HiPP tisztasági követelményeknek eleget tesz.

Mennyire széleskörűek a károsanyag-vizsgálatok?

Mennyire széleskörűek a károsanyag-vizsgálatok?

Claus Hipp: A nyersanyagoknál összességében több, mint 1000 káros anyagot vizsgálunk. Jelentősen többet, mint amennyit az előírások megkövetelnek. Termékenként több, mint 260 ellenőrzést végzünk. Így a mi követelményrendszerünk szigorúbb, mint az előírások. A kifinomult méréstechnikánknak köszönhetően akár egy csipet sót is megtalálnánk egy 25 méteres úszómedencében.  A HiPP minden lehetséges káros anyaghoz és szennyeződéshez nagyon szigorú határértéket állított fel - önkéntesen. Természetesen a gazdák is hozzájárulnak a tisztasági követelmények megvalósításához: évtizedek óta ismerik a kompromisszumokat nem tűrő hozzáállásunkat. Kezdetek óta közösen törekszünk a kiváló minőségre.